Ideje za selidbu koje ce Vam ustedeti novac

Selidba je jedan stresan posao i deo života koji će Vam oduzeti puno vremena. Mi Vam nudimo neke korisne savete, koji će Vam olakšati selidbu i nadamo se pomoći.

Nemojte selidbu shvatiti olako i prepustiti slučaju, da ne bi sve pošlo po zlu. Dobro smislite šta zapravo želite da ponesete i sve stavite na papir! Ako odlučite da prepustite selidbu drugima, raspitajte se o svim agencijama, njihovim uslugama, o iskustvima drugih, cenama, pa onda odlučite. Kada to završite, vreme je za pakovanje! Odlučite šta ćete poneti sa sobom, šta ne. Nemojte sa sobom nositi stare stvari (garderobu, polomljene čaše, šolje, vaze). U novom stanu ili poslovnom prostoru nisu Vam potrebni stari nameštaj, okrgrnjeno posuđe, neispravnu belu tehniku.

Ako shvatite da neke stvari dugo niste koristili, možda je vreme da ih nekome poklonite ili jednostavno, ako su nefunkcionalne, da ih bacite! Ukoliko su Vam neke stvari višak možete napraviti malu rasprodaju, u dvorištu ili na internetu. To će Vam povećati kućni budet. Belu tehniku možete odneti u reciklažni objekat, jer ćete se tako otarasiti, a pritom dobiti novac.

Materijal za selidbu ne mora biti nov. Iskoristite sve što imate, ne kupujte streč foliju, pucketavu, već sve zaštitite starim novinama. Kutije možete naci u nekoj obližnjoj prodavnici. Sigurno imate i neke stare kutije od cipela, IT opreme, čaša i sve to možete iskoristiti!

Ne bacajte hranu, ako baš nemate gde da je držite, a niste stigli da je pojedete, odnesite u Crveni krst.

Kada birate agenciju koja će Vas seliti, obratite pažnju na cene. Tražite one najpovoljnije, ipak, budite oprezni, ne birajte nepouzdane agencije, to Vas na kraju, kad svedete račune može mnogo koštati! Čitajte sve što Vam piše u ugovoru, a naročito sitnim slovima, da ne biste bili prevareni.

Na novoj lokaciji u interesu Vam je da se što pre preselite i raspakujete. Dobra strategija je da raspakujete sobu po sobu, redom, da ne trčite iz sobe u sobu. Biće Vam lakše kada Vam je cela soba sređena, a ne sve po malo.
Sve kutije treba lepo zalepiti, zatvoriti i obeležiti, recimo crvenim ili crnim markerom, da znate šta je u njima, da ne biste otvarali kutije i jurili, tražili gde Vam se šta nalazi. Rasporedite kutije po važnosti i tako će Vam biti lakše da se raspakujete. Obavezno označavajte kutije, jer je to jako bitno. Možete kutije obeležavati različitim bojama, pa da svaka boja nešto znači npr. deo stana ili kuće: podrum, spavaća soba, kupatilo, dečja soba, terasa…

Ne mora uvek trošak značiti trošak, nekada može značiti štednju. Osigurajte svoje stvari od oštećenja, jer tim trošenjem novca samo ćete uštedeti! Pametno trošite svoj novac!

Nemojte zaboraviti alat za montiranje i demontiranje nameštaja, jer će Vam trebati. Često ljudi zaborave alat, pa ga se sete tek kad im je potreban. Tada ćete morati na brzinu da kupite alat, pa se može desiti da kupiti skuplji. Tako ćete bespotrebno potrošiti novac. Najbolje je da sastavite spisak potrebnog alata, pa da možete na vreme da kupite ili da pozajmite od prijatelja.

Ako na vreme planirate svoju selidbu, detaljno, možete sve pripremiti ili pozajmiti od prijatelja koji su se skoro selili.